ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД COVID-19 ПНЕВМОНИЯ
Тук можете да прочетете моят начин на възстановяване след преболедуване от COVID-19 пневмония, споделен от мен като пациент и лекар едновременно. Схемата, която подарявам съдържа достатъчно алтернативни медикаменти и суплементи и всеки решава дали да я приложи.
Уточнявам, че имам 20-годишен опит с добавките на германската фирма FIT LINE и с ампулните форми за инжекционна терапия на германската фирма HEEL. Приложих ги върху себе си въз основа на знанията и опита от лечение и възстановяване на различни травми и заболявания! Категорично подчертавам, че започнах прилагането им след излизането ми от болница, във фазата на непосредствено възстановяване след хоспитализация, но не съм ги ползвал по време на болничния престой! Там се доверих изцяло на лекуващия ме колега д-р Княжева!
Накратко медицинската ми история. Приет бях в болница с положителен PCR-тест, двустранна пневмония с няколко инфилтрата и изливи – средно тежка степен на COVID-19 пневмония . Лечението с кислород, два венозни антибиотика, кортикостероиди и други медикаменти бързо даваше положителен ефект и след 12 дни бях изписан.
За мен като лекар беше интересно да наблюдавам както оздравителния процес в тялото си, така и страничните ефекти от медикаментите, с които неминуемо се срещнах, с цената на оздравяването ми и… спасяването ми!
Състоянието ми в момента на изписване беше съчетание от общата интоксикация на организма от коронавируса и страничните ефекти на лекарствата! Защото от началото на масовото заразяване с коронавирус у нас все още никой не говори за състоянието на болните след изписването им от болница, дори тази група хора сме включени от статистиката в групата на излекуваните, което изобщо не е вярно! Долекуването и възстановяването от COVID-19 пневмония продължават между 2 и 6 месеца!
Ще изброя подробно всички усещания , които имах в момента на изписване от болницата, защото знам, че почти всеки, минал по моя път, ще разпознае частично или напълно и собственото си състояние:
– Обща слабост
– Лесна уморяемост при елементарни движения
– На моменти лека замаяност, виене на свят и проблем с равновесието при нормално RR и без повишена телесна температура
– Настъпване на внезапна силна умора и отпуснатост на фона на сравнително добро състояние в момента – необходимост от почивка на легло
– Лек, повърхностен, накъсан сън през цялото денонощие
– Емоционална лабилност, раздразнителност и избухливост
– След началото на масираната кортикостероидна терапия: изключително бързо редуциране на мускулатурата, повишен апетит в резултат на промените в глюкозния толеранс, бързо натрупване на мазнини по корема и ханша (начало на кортизолов тип затлъстяване), често и обилно потене най-вече по главата и шията , без да е повишена температурата
– Често уриниране поради приложените диуретици
– Дефекация с почти диарийна консистенция 3 – 4 пъти в денонощие поради чревната медикаментозна дисбактериоза

В това състояние бях изписан от болницата с назначената терапия от антибиотик през устата за 7 дни и противосъсирващ медикамент.
Към тези медикаменти добавих суплемент с антиоксидантно и съдовоукрепващо действие – ЕНТАН капсули /на Борола/.
Поради нуждата от долекуване на инфекцията и изчистване на изброените по-горе странични ефекти на медикаментозната терапия, както и с цел оптимално възстановяване, започнах да приемам и следните суплементи:
– Basics (Fit line) – Сутрин и следобед по едно пакетче във вода , изпива се на гладно
– Масло от Сибирски кедър – сутрин и следобед (до 16.00 ч.) по 15 мл., изпива се на гладно
– Fresh капсули (Fit line) – 3 х 1
– Restorate (Fit line) – 3 пъти по 7 гр. прах във вода, след хранене
В първите 10 дни след изписването от болницата направих пет венозни инфузии през ден, всяка със състав:
– 250 мл. 5% Глюкоза с разтворени в нея:
– 300 мг. Витамин С
– 1 амп. 2,2 мл Ubichinon Compozitum
– 1 амп. 2,2 мл Cactus Compozitum
– 1 амп. 1 мл Tonico injeel
– 1 амп. 1 мл Lymphomyosot
– 1 амп. 1 мл Neuro injeel
– 1 амп. 1 мл Adenosintriphosphat (ATP) Injeel Forte
В първата и четвъртата инфузия добавих и Vitamin B12 3000 mcg with folic acid (на фирма Hevert).
След 10-я ден спрях инфузиите, но до 30-я ден от изписването продължих с ежедневни мускулни инжекции със състав:
– 1 амп. 2,2 мл Ubichinon Compozitum
– 1 амп. 2,2 мл Cactus Compozitum
– 1 амп. 1 мл Tonico injeel
– 1 амп. 1 мл Lymphomyosot
– 1 амп. 1 мл Neuro injeel
– 1 амп. 1 мл Adenosintriphosphat (ATP) Injeel Forte,
Всички тези медикаменти се смесват заедно в една спринцовка.
Веднъж седмично до 30-я ден след изписването правех на мускулна инжекция и Vitamin B12 3000 mcg with folic acid (на фирма Hevert).
Съвсем накратко пояснявам смисъла да приложа тези всеки един от посочените хомеопатични медикаменти:
– Ubichinon Compozitum – витаминозен, антиоксидантен, енергизиращ и стимулиращ естествените клетъчни процеси коктейл
– Cactus Compozitum – кардиотоник и кардиопротектор
– Tonico injeel – медикамент против общата умора и отпадналост
– Lymphomyosot – противооточен медикамент, намаляващ отока в съединителната тъкан на всички нива, вкл. в съдовата стена. Също така чернодробен детоксикатор.
– Neuro injeel – балансира съня, намалява емоционалната раздразненост
– ATP – пряка клетъчна енергия

Посочените суплементи за пиене са със следното действие:
– Basics (Fit line) – балансира чревната флора, хепатопротектор, антиоксидант
– Restorate (Fit line) – комплекс от минерали и микроелементи, както и източник на вит.Д
– Fresh капсули (Fit line) –билков комплекс с действие в бронхиалното дърво
– Масло от Сибирски кедър – мощен антиоксидант и енергетик /Забележка – търсете оригинала!/

Какво се случи в хода на прием на цялата тази схема до 30-я ден след началото на прилагането й?
След втората инфузия субективно отчетливо намаля общата отпадналост и се усети прилив на сила и енергия .
След четвъртата инфузия – 8 дни след изписване, рязко и значително намаля потенето и честото уриниране, спря виенето на свят, сънят ми се възстанови, чувствах се по-свеж и енергиен .
На 14-я ден от прилагането на схемата се нормализира апетита ми, не бях толкова раздразнителен и избухлив, спря усещането за тежест в дясно подребрие (поради леко увеличение на един от чернодробните ензими), общото ми състояние и енергийност бяха почти нормални, с изключение на типичната задъханост при по-интензивно ходене или някаква активност.
Около 20-я ден се нормализира дефекацията ми.
На 30-я ден след изписването ми, след началото на възстановяването, се чувствах с нормален тонус и енергийност. Като това не беше основание за прекалено и прибързано впускане във всякакъв вид активности! Остават типичните след такава пневмония дискретни оплаквания в дишането.
Един месец след излизането ми от болница лабораторните изследвания, контролната рентгенова снимка и прегледът от лекуващия лекар потвърдиха видимото и достатъчно сериозно подобрение във всяко отношение.
Затова, 30 дни след началото на тази резултатна терапия, подарявам на всички, които имат нужда и желание този начин за възстановяване! Естествено, схемата не е редно винаги да се „копира“ по този начин , като съм готов за коментари за евентуални промени!
И ОЩЕ НЕЩО ОТ ПОЛЗА – за двигателния режим и дихателната гимнастика!
Без да влизам в обяснения ,ще споделя какво правех и правя все още за по-ефективно долекуване.
След 5-я ден от болничния ми престой, когато усетих по-значимо подобряване, започнах да се движа по следния начин: на всеки час, ако не съм на инфузия, изминавах в стаята 100 крачки, после правех свободни въртеливи движения от ставите – китки, лакти, рамене, колене, глезени, пояс – за стимулиране на централното кръвообръщение. След което правех дихателна гимнастика: Бавно вдишване за 3 сек. – дълбоко и до крайна възможност. После бавно издишване за 6 сек. (Съотношение 1/2 вдишване / издишване). Ако е възможно, когато издишате, не тръгвайте веднага да вдишвате , а опитайте да задържите с отпуснат гръден кош и издишан въздух няколко секунди. Повторете всичко 10 – 12 – 15 пъти. След 1 час – отново всичко това. Постепенно правех по 2 серии дихателни упражнения с малка почивка между тях. После дойде момент и за три серии.
След изписване от болница продължете дихателната гимнастика!
Двигателната активност навън преценете спрямо атмосферните условия, но и не си търсете оправдание в лошото време, за да не излизате, дори за малко! Бъдете системни, докато не достигнете златното правило за 10 000 крачки дневно ! Аз ги направих на 12-я ден след изписване! Ходете навън и на моменти дишайте бавно в съотношение 1/2 !

8.12.2020 г.

Д-р Ивайло Якимов , e- mail : dr.i.yakimov@gmail.com