УПОТРЕБА НА ЕЛЕКТРОФОРЕЗА С ФЕРМЕНТНИЯ ПРЕПАРАТ

КАРИПАИН ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИ

С ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Д-р к.м.н. А.А. Жантурин

 

Дисковата херния е дегенеративно-дистрофично заболяване, при което има пролапс на дискови елементи в резултат на опъване или нарушаване на целостта на фиброзния пръстен. Изместването може да се извърши напред или назад, в някои случаи в странична или наклонена посока. Клиниката е по-често задна херния.

Под „протрузия“ се  разбира деформация на диска, без да се компрометира целостта на фиброзния пръстен. Най-широко разпространение на тази патология е във възрастовата група 30-50 години, като мъжете страдат 2 пъти по-често от жените. Следните фактори играят важна роля в развитието на дисковата херния: вродени малформации на гръбначния стълб, структура (физика), различни аномалии на развитието на съединителната тъкан, гръбначна травма поради повдигане на тежест, хронична вибрационна експозиция и др.

Основният клиничен признак е синдромът на болката, който често е единственото оплакване на пациента, чиято тежест варира от лека до силна болка. В близкото минало, широко се използваше хирургично лечение на дисковите хернии. Честите усложнения по време и след операцията, както и отстраняването на хернията, ни принудиха да намалим значително показанията за хирургично лечение в спешни случаи. Постоянното използване на противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката е много по-трудно поради странични ефекти. В това отношение е важно да се търсят нови ефективни методи за консервативно лечение на хернията на междупрешленните дискове с минимални негативни последици за пациента. Един от тези методи са физиотерапевтичните методи за прилагане на ензим папаин-съдържащите препарати КАРИПАИН сух балсам и КАРИПАИН крем. Авторът на метода на лечение е проф. Найдин В.Л.  (Изследователски институт Буроденко, Москва). Тази техника се е доказала повече от 10 години ( към 2014 г. – бел. прев. )  и се прилага успешно не само в Русия, но и в чужбина.

В разработките  си проф. Кирянов В. В. (SPbMA), посветени на електрофоретичното въвеждане на папаин, изследва подробно всички варианти на най-ефективно въвеждане на този ензим в областта на междупрешленната херния. Доказано е, че най-висока ефективност на електрофорезата на папаин възниква по време на слабо киселинна реакция на средата, като най-високият масов трансфер на веществото се получава при рН 5.4. Благодарение на внимателно подбрания състав, разтворът на Карипаин има рН от около 5, което гарантира ефективното му приложение чрез електрофореза.

Трябва да се отбележи, че днес препаратът „Карипаин“ е най-съвременният от всички препарати, съдържащи папаин . Латексът от папая, който е част от Карипаин, се произвежда от немската  компания Merck. Той има строго нормирана активност, стабилност и принадлежи към категорията „PharmGrade“. Фарматехнологиите продължават да се развиват и сега вече на  производителите на Карипайн удава да активират напълно молекулите на папаина  – повече от 97% от молекулите на папаина се активират и имат положителен заряд в електрофорезисния разтвор на Карипаин, което осигурява тяхната висока електрофоретичност. Това е основната разлика между Карипаин и предишните поколения препарати – Лекозим и Карипазим (най-близко до него е грузинският Карипазим, който не е произвеждан от 2006 г. насам). Ето защо ефективността на употребата на Карипаин чрез електрофореза е 2-3 пъти по-висока от тази на други лекарства, съдържащи папаин. Надяваме се, че тази информация ще изясни ситуацията сред практикуващите за разликите и ефективността на употребата на различни лекарства, съдържащи папаин.

Електрофорезата с Карипаин се извършва от положителния полюс (анод). Оптималната сила на тока е 0.1-0.15 mA / cm. Общият ток през подложките е от 10 до 15 mA. Време на експониране от 15 до 25 минути. Размерът на подложките за електрофореза се препоръчва да бъде 10 х 15 см. Пренебрегването на тези фундаментални методологични принципи води до намаляване или анулиране на ефективността на терапевтичната електрофореза. Целта на изследването на тази работа е да се оцени ефективността на лечението на дисковата херния  чрез метода на електрофоретично вливане на протеолитичното лекарство „Карипаин“.

Изследването обхваща 36 пациенти (20 мъже и 16 жени) със средна възраст от 40 до 50 години, като задната  херния на междупрешленните дискове е с размери от 4 до 8 мм. На всички пациенти се провежда курс на електрофореза с Карипаин, след изследване на невропатолог, рутинно клинично изследване и компютърна томография. За да се оцени синдромът на болката, ние използвахме скалата за оценка на невропатичните симптоми и признаци на LANSS (Leeds Assessment of Neropathic Symptoms and Signs). Извършихме 2 курса физиотерапевтично лечение с по 20 процедури всяка, с прекъсвания между курсовете с продължителност 1 месец. „Карипаин“ е протеолитичен ензимен препарат, съдържащ папаин, протеиназа и лизозим  (муколитичен ензим). Поради този съставКарипаин има директен ефект върху дисковата херния, когато се вкарва в зоната на увреждане. Ензимната активност на 1 флакон е 350 Fip-PE.

Метод за електрофореза с Карипаин сух балсам. Разреждаме 1 флакон  от препарата в 10 ml физиологичен разтвор с добавяне на 2-3 капки Димексид за по-добро проникване на препарата в кожата. Нанасяме разтвора върху филтърна хартия, поставена на хидрофилни подложки с размер от 10 на 15 см. Въвеждаме „Карипаин“  от положителния полюс, сила на тока: 10-15 mA, време за обработка: 15-25 минути. На отрицателния електрод се използва Еуфилин 2,4% 10 ml.

Варианти на разположението на подложките-електроди са следните:

надлъжно:

1) Карипаин на шията (+), Еуфилин в лумбалната област (-);

2) Kарипаин на шията (+), Еуфилин на двете рамене с виличен електрод (-);

напречно: Карипаин в лумбалния сектор (+), Еуфилин в областта на корема (-)

Оптималната температура на хидрофилните подложки с Карипаин по време на процедурата е около 37 градуса по Целзий. В допълнение към физиотерапията, пациентите получават витаминни комплекси и се занимават с терапевтични упражнения. Клинично, преди лечението, пациентите са били диагностицирани с цервикална хипотония, цервикобрахиалгия, вертебро-базиларна недостатъчност със статично-динамично разстройство, както и лумбалгия, ишиас и радикулит с двигателни и сензорни нарушения. По време на първоначалното изследване, анализът на интензивността на болката по скалата LANSS показва, че при пациентите сумата от точките е 20,4 ± 2,6, което характеризира болката като заемаща средна позиция между „средна“ и „мъчителна“. Според анкетата вероятната невропатична болка е наблюдавана при 30 (83,3%) души.

След лечението се отбелязва значително понижение на болката и болезнеността на мускулите при палпация, изчезването или намаляването на субективните симптоми на лумбалния дискомфорт и увеличаването на обема на движенията в гръбначния стълб спрямо показателите преди лечението. Качеството на живот на пациентите се е подобрило значително. При болковата скала индексът след лечението е бил 11,5 ± 0,9 точки, което е значително по-ниско (р <0,05), отколкото преди лечението.

Заключение. По този начин, методът на електрофоретично вливане на протеолитичното лекарство „Карипаин“ в комплексното лечение постига добър трайно анестезиращ ефект и значително подобрение в качеството на живот на пациентите. Тежестта на болката сред пациентите намалява средно с 1,8 пъти. Субективната оценка на 86% от самите пациенти след лечението бе отбелязана като „значително подобрение“. За да се увеличи ефективността на тази техника, много автори препоръчват комплексът да включва упражнения за разтягане, упражнения в басейна и терапевтична гимнастика. Тази техника е лесна за употреба, добре поносима от пациентите, не изисква допълнително оборудване и може да се използва в амбулаторна среда.

Напомняме, че това проучване се отнася само за препаратът „Карипан сух балсам“, който притежава сертификати за качество на Европейския съюз (ЕС). Няма пълни аналози. Серията от мултиензимни препарати „Карипаин“ се използва успешно в комплексната терапия на заболяванията на опорно-двигателния апарат в продължение на повече от 10 години. Също така, „Карипаин“ се използва за лечение на контузии, келоиди и белези след изгаряне.

Статията е публикувана в сп. „Поликлиника“, бр. 6/2014, Москва