УПОТРЕБА НА ПРЕПАРАТА „КАРИПАИН“ ЗА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ НА ДИСКОВА ХЕРНИЯ, ОСТЕОХОНДРОЗА И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СТАВИТЕ

К.м.н доц. Приходко, Москва

 

Както е известно, съществуват два подхода в лечението на дискова херния – хирургичен и консервативен. Хирургическото лечение дава бърз резултат по отношение на премахването на болката, но то се предприема само в онези случаи, когато другите възможности за лечение са изчерпани. Въпреки това, 40% от оперираните получават рецидив в продължителен период от време.

Обичайното консервативно лечение : лечебна гимнастика, мануална терапия, традиционна физиотерапия , калолечение и медикаментозна терапия, намаляват отока, подобряват кръвообращението, премахват болката, но ефектът като цяло е краткосрочен – до 3 месеца. Освен това, тези методи на лечение не преустановяват дегенеративните изменения на гръбнака.

От 2006 г се разработва и успешно се прилага нов, неоперативен метод за лечение на дискова херния , който е насочен основно към причината, а не толкова към последствията . Този метод е ефективен както при хронично развитие на болестта, така и в нейните начални стадии. Методът се основава на употребата на  препарат, съдържащ протеолитичен фермент Папаин със спомагателна група от вещества.

Методиката на лечение е разработена в Московския институт по Неврохирургия „Бороденко“ и се прилага в известни научно-практически организации, като Централния научно – изследователски институт по травматология и ортопедия „Приоров“, клиниката по хирургия към Академията на медицинските науки в Украйна, Омската държавна медицинска академия „Росздрав“ и др.

Въз основа на работата на тези институти и фармацевтични изследвания бяха разработени сухите балсами „Карипаин“ и „Карипаин плюс“, крем „Карипаин“ и гел „Карипаин ултра“. Тези ферментни препарати от ново поколение превъзхождат по своите лечебни свойства по-ранните форми на папаино съдържащи препарати. Те нямат пълен аналог. Обърнете внимание, че Карипаин се приготвя изцяло от европейски фармацевтични суровини и съдържа в своя състав латекс от папая, активиран по уникална технология, което позволява неговото използване в терапията на заболяванията костната система.

Цялата серия от препарати Карипаин е предназначена за комплексно лечение и профилактика на заболяванията на гръбначния стълб и ставите. Карипаин е преминал успешно всички клинични изпитания в Русия и зад граница, сертифициран е в Русия, страните от ОНД и някои страни в Европейския съюз. За Карипаин са публикувани над 20 проучвания и изследвания ( бел. прев. – статията е писана 2013 г ) в различни професионални медицински издания в Русия и зад граница. Ефективността на лечението с Карипаин се оценява на не по-малко от 75%. Последният доклад за действието на Карипаин беше направен  на всерусийският конгрес на физиотерапевтите в Санкт – Петербург на 18 октомври 2012 г.

В състава на крема и гела Карипаин влизат биологично активни вещества от растителен и животински произход : папаин, глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, босвелиева киселина и др. В състава на сухия балсам Карипаин влезат ферментите Папаин, Лизоцим, Бромелайн и др. Всички тези активни вещества влияят положително на колагеновите хрущялни тъкани в гръбнака и ставите. Благодарение на определената концентрация на папаин в Карипаина, въведен с методите електрофореза, фонофореза или мануално, дисковата херния постепенно намалява и става мека. Това е достатъчно, за да се освободят притиснатите нервни окончания и кръвоносни съдове, които дисковата херния притиска, след което болката постепенно изчезва, а кръвообращението се нормализира.

Карипаин действа положително на целия гръбначен стълб. Той става по-еластичен и гъвкав, увеличава дължината си. Под действието на Карипаин се увеличава регенерацията на тъканите на диска, който възстановява своята нормална форма и своята функция на амортисьор. Въведеният Карипаин действа и на няколко съседни диска, възстановявайки цял отдел от гръбнака.

Препоръчва се Карипаин балсам и Карипаин крем да се използват регулярно при остеохондроза, дискова херния, артрит, артроза, спуквания на ставите и други заболявания на гръбначния стълб  и ставите. Също така, препаратът се използва при белези и сраствания.

Трябва да се подчертае, че кремът и гелът Карипаин съдържат 6% хиалуронова киселина, която по своите лечебни свойства се явява транспортиращо средство през кожата за другите активни вещества в повредените области . Затова употребата на крема и гела дори и без специални физиотерапевтични процедури се явява ефективен метод за лечение на гръбначния стълб и ставите. За отбелязване е, че Карипаин Ултра гел оказва изразено противовъзпалително и противооточно действие, заради съдържащата се в него Босвелиева киселина, която е показана при лечение на артрити и артрози от различен произход.

Лечението на гръбнака с Карипаин  се състои от курсове с различна методика и продължителност.  Карипаин сух балсам се прилага с електрофореза и 20-30 процедури. Карипаин ултра гел и крем се прилагат с фонофореза и 15-20 процедури. Допускат се 1-2 дни прекъсване между процедурите. Повторните курсове се правят след 30 – 60 дни почивка. За окончателно излекуване са нужни 1 до 3 курса.

При дискови хернии по-големи от 5 мм се препоръчва използването на „Карипаин плюс“ сух балсам. , тъй като той има разширен състав и по-голяма активност – 600 ПЕ. Карипаин се въвежда с положителния електрод на апарата за електрофореза при сила на тока 10-20 мА и продължителност до 20 мин. Сухият балсам се разрежда непосредствено преди процедурата с физиологичен разтвор и 2-3 капки Димексид. Препоръчва се, по време на лечението с Карипаин, вечер, преди лягане, да се втрива крем или гел Карипаин. Важно е да се знае, че при физиотерапевтичните процедури с Карипаин под кожата се създава депо с активните вещества и те продължават да оказват своето действие за дълъг период от време – около 2-3 седмици след приключване на процедурите. Този ефект е особено изразен при обичайната употреба на меките форми на Карипаин.

Лечение на ставите ( артрит, артроза и др. ) с крем Карипаин може да се провежда както чрез ултразвук , така  и с втриване в зсегнатите области. Курсът на лечение е 20 дни, втриване 1-3 пъти на денонощие. Ако не може да се ползва физиотерапия, най-добре е да се употребява гел  Карипаин Ултра, тъй като той съдържа допълнителен транскожен проводник – Транскутол.

В момента, лечение с Карипаин се провежда в повече от 250 клиники в 55 региона на Русия.