Още от древността подаграта се свързва с по-голямата консумация на определени храни. Доказано е, че при намаляване на приема на храни с по-голямо съдържание на пурини, се подобрява контролът върху нивото на пикочна киселина в организма. Така че, една добре балансирана диета би могла да намали честотата и тежестта на подагринозните кризи и би спомогнала за достигане на нормално телесно тегло. Нископуриновата диета включва съдържанието на пурини от 600 до 1000 мг дневно, високо съдържание на въглехидрати и ниско на мазнини и холестерол.

Важно е да се отбележи, че нивото на пурините се променя в зависимост от термичната обработка на храната, от добавените подправки и други кулинарни фактори. Поради това някои храни, включително тези с ниско съдържание на пурини, могат да повишат киселинността в организма и за провокират ставна криза – силно пикантните и пържени храни, кафе, чай и т.н. Предпочитани са печените пред пържените храни.

Уместно е да се намали и приемът на готварска сол. Желателно е да се ограничи употребата на алкохол, особено бира. Около 30% от нивото на пикочната киселина се намалява чрез диета. Добре балансираната диета е неотменима част от цялостния лечебен процес при болните от подагра.

В стремежа си да намалят риска от нова криза някои болни стигат до аскетизъм. Това не е добро решение в случая – гладуването и суровоядството повишават риска от нова криза поради повишаване на киселинността на организма в следствие на смилането на собствени тъкани – за да си набави нужната енергия, организмът започва да се храни със себе си.

Препоръчителна дневна консумация:

  • 2,5 – 3 литра вода на ден, за предпочитане от Горна баня, Софийската централна баня, Хисаря
  • 5 пъти на ден плодове и зеленчуци. От зеленчуците трябва да се изключат : зелевите растения, спанак, аспержи, авокадо и гъби. За предпочитане е зеленчуците да са варени, печени или приготвени на пара. Плодове се ядат в 10 и в 16 ч., а зеленчуците за обяд и вечеря.
  • 3-4 филийки хляб. Приемат се до следобедната закуска.
  • мляко и млечни продукти до 2-3 порции на ден.
  • 2-3 белтъка на седмица.
  • ядки: фъстъци, орехи, бадеми и кашу в суров вид – до 3-4 пъти седмично по половин до една шепа.
  • мед като подсладител до 1 лъжица на ден, 2-3 пъти седмично
  • закуска: овесени ядки с мляко. За отслабване е добре да се добавят трици към закуската.

Медикаменти:

Урат понижаващите препарати трябва да се приемат след консултация с ревматолог и пълно и подробно изследване на бъбреците, което включва: изследване на клирънсите на креатинина и пикочната киселина, кръвната захар и мастния профил за определяне вида на подаграта ( първична метаболитна или вторична бъбречна ).