Известният спортен лекар д-р Ивайло Якимов дава съвет как да се подготвим за състезание. Тези съвети са предназначени за широк кръг професионалисти и аматьори и поради това са общи. Разбира се, винаги е добре човек да се обърне лично към професионалист за изготвяне на лична индивидуална програма , съобразена както с вида спорт, така и с физическата форма и подготовка на спортиста. Ако се нуждаете от лична програма за подготовка, можете да се свържете с нашите консултанти от страницата КОНСУЛТАНТИ в този сайт. 

***** 

ДВА ДНИ ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕ: започнете да приемате изотонична напитка, заедно с напитка, зареждаща гликогенните депа, което ще Ви осигури добра енергийна подготовка! Приемът на някои витамини и Q 10 ще засили ефекта от енергийното зареждане! Заедно с това прецизирайте хранителния и питейния режим – приемайте само изчистени храни с доминиране на комплексни въглехидрати, без химично третирани храни и такива с повишено газообразуване! Общият обем на приетите течности нека бъде по 60 мл/кг тегло за 24 ч! Тренировъчните натоварвания трябва да имат тонизиращ и поддържащ характер!

В ДЕНЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО: от сутринта дозирано приемайте изотонична напитка и вода. 30 мин преди мач вземете подходяща спортна енергийна напитка /не такава от магазинната мрежа!/. Според часа на мача храненето трябва да бъде между 2 и 4 часа преди това, с доминиране на простите въглехидрати! По време на мач, когато е възможно, приемайте на малки дози вода и изотонична напитка с аминокиселини с  редуване! Пиете ли само, когато усетите жажда, значи сте вече дехидратирани! Ако в деня имате няколко мача, енергийното Ви състояние зависи не само от тренировъчното Ви ниво, но и от хрененето и приема на напитки между мачовете, за което предварително Ви е необходима стратегия, изработена заедно с опитен специалист!

СЛЕД СЪСТЕЗАНИЕТО: за оптималното възстановяване, непосредствено след мачовете, приемайте изотонична напитка с аминокиселини, вода и спортен десерт с бързи въглехидрати, заедно с бързи въглехидрати от плодове! Около 60-90 мин. след мач направете основно хранене с насоченост попълване на изцедените мускули и енергиийни депа! Добавки и медикаменти за релаксация на мускулите ще върнат по-рано тренировъчната Ви работоспособност в следващите дни, заедно с контрастни водни процедури и стречинг!