Какво прави чаят ХЕРБАСЛИМ с нашето тяло ?

 

Чаят Хербаслим на немската марка Fitline е едно истинско луксозно преживяване за сетивата и тялото. Ароматът на мента, съчетан с  етерични масла от цитрусови кори, парченцата ябълка и капинови листа, сладостта на женското биле, наситеният червен цвят на хибискуса и парченцата брезова кора изпълват вкусовите и мирисните рецептори с наслада.

Как действа всяка една съставка в чая ХЕРБАСЛИМ ?

Сладък корен ( женско биле ) се използва от векове в традиционната медицина в Южна Европа, Близкия изток и Китай. Растението съдържа глицеризинова киселина, която е 50 пъти по-сладка от захарта. В китайската традиционна медицина се ползва като лекарство при дихателни, сърдечно – съдови  и храносмилателни проблеми. Освен глицеризин, растението съдържа още флавоноидите глабридин, ликоритигенин, кумарини, формононектин, глизофлавон и др. Тези активни съставки се метаболизират напълно за три часа и се изхвърлят от организма. Доказана полза при хората е намаляването на лошия холестерол с 20 % при шест месечна употреба. При експерименти с животни се наблюдава снижаване на апетита, подобряване на съня, ускоряване на топенето на мазнините, забавяне на развитието на тумори, предотвратява натрупването на мастна тъкан в белия дроб . Лабораторни изследвания показват също потенциална възможност за блокиране на усвояване на мазнините от тънките черва, потенциални антиракови свойства при рак на гърдата, предпазва тестисите от възпалителни процеси, регулиране на нервно възпалителни процеси.

Съдържанието на Сладък корен в чая ХЕРБАСЛИМ е 6 %.

Хибискус ( китайска роза ).  Аюрведическата традиционна медицина в Индия от векове използва цветовете на хибискуса като лек за множество заболявания и това не е никак случайно. Червеният цвят на хибискуса се дължи на високото съдържание на антоцианини – пигменти с мощно антиоксидантно действие, на които е богат и чая от растението. Той съдържа висока концентрация на биофлавоноиди, витамин С, други витамини и минерали, плодови киселини и аминокиселини. Тези жизненоважни микронутриенти стимулират имунната система и повишават защитните сили на организма в борбата с инфекциите. Чаят от хибискус прочиства респираторния тракт от бактериите, които предизвикват редица сезонни заболявания, а мощните антиоксидантни съставки доказано забавят растежа на предраковите и раковите клетки в мозъка, кожата и стомаха. Антиоксидантите в каркадето са същите като в червеното вино, но без алкохола. Изследване на специалисти от Медицинския Университет на Тайван, проведено през 2004 г., показва, че консумацията на чай от хибискус понижава „лошия” холестерол (LDL) и нивата на триглицеридите, което намалява ефективно риска от сърдечносъдови заболявания, заради предпазването от холестеролни плаки на коронарните артерии.  Изводът бе потвърден и от подобно изследване на ирански учени през 2009 г. Дозата е 2-3 чаши хибискус дневно. Чаят от хибискус понижава кръвното налягане, особено при пациенти с лека до умерена хипертензия . Резултатите от изследване, цитирано от Bastyr Center for Natural Health, каркадето е също толкова ефективно в контролирането на кръвното налягане, колкото и антихипертензивния медикамент Каптоприл (Captopril). Пациентите с високо кръвно, които пиели по 2 чаши чай от хибискус дневно в продължение на 1 месец, понижили систоличното си кръвно налягане в същата степен, както при приема на Каптоприл. Чаят от хибискус има и меко диуретично действие, засилвайки уринирането, както и меко съдоразширително (вазодилатиращо) действие – все фактори, които понижават кръвното налягане. Чаят от хибискус съдържа ензим-инхибитор, който блокира производството на ензима амилаза. Амилазата отговаря за разграждането на нишестето до захари. Чрез потискането й, организмът усвоява по-малко захари от въглехидратите, което намалява и отлагането на мазнини и стимулира отслабването. Хибискусът стабилизира настроението и може да помогне при лечението на депресия и смените в настроението.

Съдържанието на Хибискус в чая ХЕРБАСЛИМ е 21,4 %.

Мента  . Добре позната на българите със своя аромат, ментата има множество полезни ефекти върху здравето. Чаят от мента потиска по естествен начин апетита и стимулира метаболизма. Той е чудесен лек срещу подуване на корема и повишено газообразуване. Ментата помага за пълноценен и спокоен сън, отпушва синусите и помага на белите дробове да усвояват по-добре въздуха.

Съдържанието на Мента в чая ХЕРБАСЛИМ е 21,4 %

Листа от бреза. Листата са подходящи за бъбречната тъкан, защото тя ги понася особено добре. Съдържат флавоноиди, които повишават проходимостта на пикочните пътища и количеството на урината, което води до увеличено изхвърляне на вода. Важно е успоредно да се осигурява достатъчен прием на течности. Другите съставки, които вероятно също участват в търсения ефект, са етерични масла, сапонини, фенилвъглеродна киселина и танини.

Листа от къпина.  Заради киселинността и високото таниново съдържание, чаят от къпинови листа е полезен при облекчаване на кожни обриви, възпаления на гърлото и устата, и диария. В допълнение, листата съдържат витамин С, който укрепва имунната система и спомага за възстановяването на тъканите. Най-често билкови чайове от нейните листа  се използват при заболявания, които засягат нервната система. Тя е идеалният лек за успокояване на нервна възбуда при истерия, невроза, склероза. Използва се още при заболявания и проблеми, причинени от наличието на високо кръвно налягане, ангина и диабет. В наши дни списъкът с полезни действия на билковия чай с листа от къпина се допълва с благоприятния ефект, който тя оказва при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и при нарушена обмяна на веществата. Тя е идеално средство за профилактика при симптоми за камъни в бъбреците.

Джинджифил. Чаят от джинджифил е известен с многобройните си полезни ефекти върху здравето. Намалява мигренните болки в главата, намалява менструалните болки, подобрява разширението на бронхите. Що се отнася до диабета, джинджифилът изглежда е полезен както превантивно, така и терапевтично благодарение на влиянието му върху отделянето и действието на инсулина, както и подобрението, което оказва, върху метаболизма на въглехидратите и липидите. Джинджифилът е усилващо метаболизма вещество, което може временно да увеличи термогенезата в тялото ни – процес, при който тялото ни изгаря натрупаните мазнини, за да създаде топлина – като влияе благоприятно върху общия метаболизъм и натрупването на мазнини. Проучвания показват, че консумирането на термогенни съставки като джинджифила може да засили метаболизма ни с до 5 процента и да увеличи горенето на мазнини с до 16 процента. Ето и конкретните ползи от джинджифиловият чай :

  1.  подобрява когнитивната функция при жените на средна възраст;
  2. подобрява преработването и усвояването на мазнините;
  3. облекчава артритните болки точно толкова, колкото и Индометацина – противовъзпалително лекарство, което често се използва за тяхното лечение;
  4. намалява уврежданията и загубата на паметта свързани с мини удара;
  5. осигурява защита срещу респираторните вируси;
  6. осигурява защита срещу токсичното влияние на химикали в околната среда като, например, парабените;
  7. предотвратява и лекува затлъстял черен дроб, когато не е причинен от алкохолизъм;
  8. осигурява защита срещу увреждащия ДНК ефект от радиационното облъчване;
  9. намалява световъртежа;
  10. спомага за предотвратяването на инфаркт;
  11. помага при устойчиви на третиране с лекарства бактериални и гъбични инфекции;
  12. помага при борбата с бактериалната диария.

Цитрусови кори. Корите от грейпфрут, лайм, лимони, портокали, мандарини и други цитруси придават на чая ХЕРБАСЛИМ свеж аромат и много витамини. В кората на  лайма се съдържа желязо, фосфор, калий, калций, магнезий и етерични масла, както и пектинови вещества и витамин Р. Кората на лимона, както и на останалите цитрусови плодове е богата на ефирни масла. Мандарините съдържат от 6 до 8 % захар, от 0.6 до 1 % киселини и изключително много витамин С. Портокалите съдържат витамини от групите А, В2, В6 и С. В съдържанието им влизат също така захар, вода, въглехидрати, киселини, азотни вещества, ефирни масла, пепел и целулоза. Отварата от цитрусови кори намалява нивото на захарта в кръвта и подпомага пречистването на черния дроб. Ползва се като лек диуретик, помага за повдигане на имунната система и за тонизиране на организма.

Шипки. Чаят от шипки е добре известен със своите лечебни качества. Той има диуретично действие като подпомага изхвърлянето на токсините от тялото – дори разгражда камъни в бъбреците. Помага при стомашни проблеми, гастроентерит, диария, дизентерия или лошо храносмилане, менструални болки, подобрява цикъла и прави младите жени по-плодовити.

Ябълки . Чаят от сушени ябълки  е естествен диуретик, който освобождава задържаните течности в тъканите на тялото. . Ябълките  активизират мозъчната дейност, предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания, подобряват храносмилането, елиминират задържаните течности, предпазват от Алцхаймер и Паркинсон, регулират дейността на червата, понижават риска от диабет, пречистват черния дроб, предпазват от образуване на камъни в жлъчката. Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е, минерали, желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри.

Благодарение на тази уникална комбинация от билки, корени, кори и плодове, чаят ХЕРБАСЛИМ подпомага изхвърлянето на задържаните течности в организма и ускорява отделителната дейност на бъбреците. Има превантивно действие върху мозъчни дегенеративни заболявания , помага против забравяне и забавени реакции. Ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини. Пречи на тънките черва да усвояват мазнините. Полезен е като превенция и в помощ срещу диабет. Пречиства черния дроб, бъбреците и жлъчката. Има изразено антиоксидантно действие. Има също допълнителни ползи, като подобряване на съня и увеличаване на неговата продължителност, а това е от особено голямо значение за отслабването и регенерацията. Намалява мигренните и менструалните болки, повишава женската плодовитост, успокоява тревожността.

Как да се пие ?

Една чаена лъжичка чай се запарва с 200 мл вряща вода за 6-8 минути. Добре е да се пие 3 до 5 пъти на ден, постоянно или през три часа. От запарката може да се прави и втора запарка. Добре е заедно с чая да се приема още толкова вода, заради пикочогонното му действие. Всякакви допълнителни мерки, като спорт, диета, балансирано хранене, масажи и др. ще увеличат действието на чая и ще ускорят постигането на крайната цел – детоксикация и стопяване на излишните мазнини !